Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Vastuullista veden- ja energiankulutuksen edistämistyötä tehdään Suomessa paljon. Kuntiin tietoa ja parhaita käytäntöjä energian- ja vedenkulutuksen säästöstä pitäisi levittää tehokkaammin.

– Kyse on merkittävistä ympäristövaikutuksista ja kustannussäästöistä kunnissa, kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi sanoo.

Maailmalla ja Suomessa on hyviä esimerkkejä siitä, miten data voi opettaa ihmistä käyttämään luonnonvaroja järkevämmin.

– Kun kulutettavan sähkön tai veden määrän ja hinnan näkee reaaliajassa, on omia tapoja helpompi muuttaa. Yhteiskunnallisen tavoitteen toteuttaminen ei toki voi perustua siihen, että vedotaan kansalaisia ryhtymään energiansäästöharrastajiksi. Mutta valinnat, jotka ovat yhteiskunnan kannalta toivottavia, on tehtävä ihmisille helpoiksi asiat, Hassi muistuttaa.

Esimerkiksi Porin koulujen käyttövesiverkostoissa tapahtuvat vesivahingot voitaisiin estää LeakLook-palvelulla täysin.

AQVA.IO:n LeakLook-vesiturvapalvelu on esimerkki, miten vedenkulutus havainnollistetaan helposti, ja miten poikkeukset kulutuksessa antavat hälytyksen mahdollisesta piilovuodosta.

LeakLook turvaa rakennuksia vuodoilta ja kerää vesidataa parhaillaan oululaisessa koulussa, päiväkodissa ja monitoimitalossa. Veden kulutuksesta saatua dataa tutkitaan muun muassa energia-asiantuntijoiden kanssa.

– Tarkoituksena on esittää, miten kiinteistöhuolto voi hyötyä datasta esimerkiksi rakennusten kunnossapidossa ja elinkaaren hallinnassa. Yhtä tärkeää on vastuullisen vedenkulutuksen opettaminen ja ongelmatilanteiden, kuten vesivahinkojen ehkäisy. Tätä tietoa hyödynnämme myös tulevaisuudessa kouluyhteistyössä, sanoo AQVA.IO:n toimitusjohtaja Ville Strandman.

Kansanedustaja Satu Hassi tutustuu porilaisen start up -yritys AQVA.IO:n vesiturvapalveluun maanantaina 18.3. Median edustajat ovat tervetulleita mukaan seuraamaan yritysvierailua AQVA.IO:n tiloihin (Pohjoisranta 11 E).