Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Lämmityskustannusten nousu tarkoittaa myös vesimaksujen nousua 

Mikäli kerrostalossa suunnataan suihkuun samaan aikaan, tarkoittaa se piikkiä kylmän veden lämmityksessä. Kun samanaikaisesti myös pattereissa kiertää lämmintä vettä, voi laskun suuruus yllättää. Yhteistyö Wattisen ja LeakLookin välillä pyrkii tuomaan säästöjä taloyhtiölle tasoittamalla käyttöpiikkien vaikutusta. 

Kiinteistön energiankulutus koostuu useista osa-alueista ja näihin on moniin mahdollista vaikuttaa omilla toimilla. Lämmitysenergian kulutusta pystytään optimoimaan ajallisesti huoneiston lämmityksellä: käyttövettä lämmitettäessä pattereiden ei tarvitse hohkata täydellä kapasiteetilla.

“Huoneistojen lämpötilan mittaus on ympäri vuorokauden käytössä. Keskitetty tieto lämmityspattereiden toimivuudesta ja niiden ohjaustavoista auttaa järkeistämään sisätilojen lämmitystä päävesimittarista tarjolla olevan datan avulla.”

Mikko Lietsalmi

Wattinen

“Taloyhtiöiden hinnoittelumalli pohjautuu perusmaksuun, joka perustuu pitkälti siihen, paljonko kovien kulutuspiikkien aikana lämmitysenergiaa kuluu. Erityisesti yhdistelmä kylmiä säitä ja samanaikaisia suihkuja tarkoittaa isoja piikkejä energiankulutuksessa. Energiayhtiöiden tulee infrallaan taipua tällaisiin tilanteisiin. Wattinen pyrkii tasaamaan kulutuspiikkejä fiksummalla mittaroinnilla, joka tuo kustannussäästöjä taloyhtiöille ja kiinteistön omistajille”, sanoo Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi.

Yhteistyö Wattisen ja LeakLookin välillä perustuu päävesimittarin seuraamiseen. Tarkkailemalla vedenkulutuksen syklejä pystytään ennakoimaan mahdolliset piikit energiankulutuksessa. Kiinteistön tilojen lämmitystä voidaan hienosäätää, kun havaitaan tarvetta veden lämmittämiseen.

“Huoneistojen lämpötilan mittaus on ympäri vuorokauden käytössä. Keskitetty tieto lämmityspattereiden toimivuudesta ja niiden ohjaustavoista auttaa järkeistämään sisätilojen lämmitystä päävesimittarista tarjolla olevan datan avulla.”

Käytännön tasolla lämmityksen eriaikaistaminen tarkoittaa jopa sitä, että osa huoneista on hetkellisesti jopa kokonaan ilman lämmitystä . Valinta tehdään kuitenkin aina dataan pohjautuen ja sattumalle ei jätetä varaa. Tilanteessa, jossa esimerkiksi paksut kivilattiat ja -katot varaavat hyvin lämpöä, ei ole käytännön merkitystä ovatko patterit päällä vai pois muutaman tunnin ajan. Toisaalta kiinteistöissä, jotka varaavat lämpöä heikommin, voidaan lämmöt hetkellisesti ottaa pois esimerkiksi rappukäytävästä tai muista yleisistä tiloista.

Kulutustottumuksilla säästöjä 

Suomessa ei tunnetusti ole pulaa makean veden saannista, mutta säästöjä on silti saatavilla. Energiahintojen nousu vuoden 2021 lopulla on nostanut asian pöydälle ja moni on yhä kiinnostuneempi veden lämmittämiseen liittyvistä säästöistä. Myös kestävä kulutus mietityttää yhä useampaa.

“Vedenkulutus ja -mittaus ei tule vähenemään useisiin vuosiin. Maapallolla on jo nyt saatavuusongelmia puhtaasta juomavedestä. Säästöjä ei voi kuitenkaan saada ellemme tiedä mistä säästää. Käytön mukaisesti maksettava vesilasku tutkitusti vähentää jopa 30 prosenttia vedenkulutusta”, kertoo LeakLookin toimitusjohtaja Ville Strandman.

LeakLookin päävesimittarin seurantapalvelut sisältyvät automaattisesti Wattisen kanssa solmittuihin sopimuksiin.

“Pystymme tulkitsemaan vedenkulutusdatasta mihin vettä on käytetty – on kyseessä sitten suihkussa käynti tai vessanpytyn huuhtelu. Wattinen käyttää tätä analytiikkaa omassa palvelussaan optimoimaan tulevia energiantarpeita.”

 Datalla fiksumpaa energiankulutusta

“Tottakai haluamme järkevöittää kiinteistöjen vedenkulutusta ja säästää energiaa, mutta seurannassa olemme myös nopeasti “iholla”. Seuranta toteutetaan tällä hetkellä päävesimittarin kautta, mutta ympäristön ja talouden kannalta mittaus tulisi toteuttaa vieläkin yksityiskohtaisemmin. Tulevaisuudessa toivomme seurannan sovellutuksille laajaa hyväksyntää niin viranomaisten kuin loppukäyttäjän osalta”

Ville Strandman

LeakLook

Energiankäytön optimointi on kokonaisuus, johon liittyy useita elementtejä ja joista vedenkulutus on yksi tehokkaimpia. Vesi on kuitenkin vain yksi pala tulevaisuuden energiapalapelistä.

“On hyödyllistä  niputtaa useita mittareita yhteen paikkaan. Tulevaisuudessa on pyrittävä tarjoamaan yhdestä paikasta tietoja niin veden, lämmityksen, ilmanvaihdon, lukkojen kuin mahdollisten palohälytysten toimivuudesta. Tutkimalla palapeliä kokonaisuutena saadaan tehokas kuva kiinteistön optimointitarpeista”, painottaa Lietsalmi.

Vaikka kulutustiedot ovat tärkeitä mittareita kiinteistön energiatehokkuuden kannalta, tulee myös käyttäjien yksityisyyttä kunnioittaa.

“Tottakai haluamme järkevöittää kiinteistöjen vedenkulutusta ja säästää energiaa, mutta seurannassa olemme myös nopeasti “iholla”. Seuranta toteutetaan tällä hetkellä päävesimittarin kautta, mutta ympäristön ja talouden kannalta mittaus tulisi toteuttaa vieläkin yksityiskohtaisemmin. Tulevaisuudessa toivomme seurannan sovellutuksille laajaa hyväksyntää niin viranomaisten kuin loppukäyttäjän osalta”, lisää Strandman.

Lisää aiheesta voi lukea Wattisen Blogista: wattinen.fi/blogi/kayttovesi-on-halpaa-mutta-sen-lammitys-ei