Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Lue tästä, miten LeakLook mahdollisti 4,38 miljoonan litran vuotuisen vedensäästön vesiosuuskunnalle.

Kesällä 2021 IRK- vesiosuuskunta otti LeakLookkiin yhteyttä kysyäkseen, josko LeakLook voisi analysoida heidän 40 kilometrin ja 150 asiakkaan vesijohtoverkon kuntoa. Janne Hakala, joka istuu IRK- vesiosuuskunnan hallituksessa, kertoi IRK- vesiosuuskunnan vedenkulutus olevan huomattavan suurta. Osuuskunnassa oli herännyt epäilys mahdollisesta vesivuodosta. Epäilys voimistui, kun päävesimittarilla käytiin useampana yönä tarkistamassa, pysähtyykö kulutus yöaikaan. Ei pysähtynyt.

LeakLookiin palvelu oli jäänyt mieleen ennestään, joten otettiin yhteyttä ja kyseltiin, olisiko lukijalaitetta mahdollista hyödyntää vesivuodon varmentamiseksi, kun vettä kului epänormaalin paljon. Meillä oli vahva epäilys vuodosta. – Janne Hakala

LeakLook kehitti hieman räätälöidyn lukijalaiteversion, joka toimii ilman verkkovirtaa pari viikkoa. Sähköä kun ei ole kohteessa saatavilla. Ensimmäisessä kahden viikon testijaksossa havaittiin vesijohtoverkostossa 800 l/h jatkuva vuoto. LeakLook-palvelu hälytti ja ilmoitti vuodosta nopeasti. Kohteesta tehtiin saadun kulutusdatan pohjalta myös tarkempi kulutusanalyysi. IRK – vesiosuuskunta koitti paikantaa vuotoa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Etsintöjä vaikeutti katkaisuventtiilien vauriot ja niiden puute. Venttiilien avulla, kun olisi voitu iteroida ongelman sijaintia.

Venttiilejä korjattiin ja syksyllä jatkettiin uuden akun turvin etsintöjä. Talkootöinä seurattiin kulutusta ja etsittiin vuotokohtaa. Tuloksia ei kuitenkaan tahtonut tulla ja varmistuakseen kulutuslukemien oikeellisuudesta, vesiosuuskunta tilasi päävesimittarin vaihdon Porin vedeltä. Uusi mittari näytti kuitenkin LeakLookin seurannassa samoja vuotolukemia kuin aiempikin, nyt jopa hieman kasvaneita. Vettä kului nyt yöaikaankin noin 1000 -1500l.

Akkukäyttöisellä lukijalaitteella aloitettiin reaaliaikainen kulutuksen seuranta. Etäluenta mahdollisti sen, ettei meidän tarvinnut käydä päävesimittarilla öisin. Samalla tarkat kulutuskäyrät näyttivät vedenkulutus määrät koko seuranta-ajalta. Tämän seurauksena lähdettiin sulkemaan linjoja. Ajatus oli, että vuoto paikannettaisiin poissulkumetodilla. – Janne Hakala

Tammikuussa vuoto lopulta paikannettiin. Verkon uudella jatko-osuudella, lähellä sen päätekohtaa, oli vuotava putken jatkos. Tämän löysi sattumalta yksi maanomistaja, jonka läheisellä pellolla oli kostea ja lumesta paljas alue. Vesi tuli pintaan, ja vuoti siitä läheiseen ojaan. Vasta lumen tulo mahdollisti vuotopaikan löytämisen.

Vuotopaikan lähellä ihmeteltiin, että miten vettä tuli pintaan kohdassa, mikä yleensä oli kuiva. Kävin asian tarkistamassa ja sieltä vuotopaikka tosiaan löytyi. Seurauksena tilattiin kaivuri ja putkimies. Käytännössä runkoputki oli rikki ja vesi pintautui maastossa näkyville. LeakLookin avulla saatiin tieto jatkuvasta vuodosta ja päästiin käsitykseen, minkä pätkän varrella vuoto on. Näköhavainto oli se, mikä loppujen lopuksi paljasti sijainnin. – Janne Hakala

Nyt jatkuvan vuodon hälytykset ovat loppuneet ja vesiosuuskunta on tyytyväinen lopputulokseen. Seuranta kuitenkin jatkuu edelleen. Vedenkulutus on pudonnut noin 300l/h tasolle. Tämä tulee alueen navettojen juoma-automaateista ja todennäköisesti läpi vuotavista WC laitteista. Säästöä on tullut joka tapauksessa ainakin 500l/h. Tämä tarkoittaa vuositasolla 4380m3 eli 4,38 miljoonaa litraa vettä.

LeakLookin kanssa yhteistyö toimi hyvin ja helpotti vuodon paikallistamista. Osuuskunnalta meni rahaa hukkaan, kun vettä kului ja osakkailta sitä ei voitu veloittaa. Haasteellinen tilanne oli, mutta vettä ei enää kulu hukkaan ja se näkyy myös kustannussäästöissä. – Janne Hakala

Rahallisena kustannuksena vuoto on tarkoittanut useampana vuotena noin 6.600 euroa hukkaan. IRK – vesiosuuskunta maksaa onneksi vain vedestä, koska alueella ei ole paineviemäriä. Mikäli kyseinen tapahtuma olisi ollutkin kaupunkialueella, olisi kustannus noussut noin 14.000 euroon vuodessa. Tämä olisi tarkoittanut vesiasiakasta kohden noin 100 euroa lisää vuodessa.