Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Suomalaisen keskimääräinen vesijalanjälki on noin 1700 kuutiota/vuosi (sisältää piilokulutuksen) ja Suomessa käytetään140 litraa vettä henkeä kohden päivässä. YK:n mukaan hyvään elämään tarvitaan kuitenkin vain 80 litraa päivässä, eli säästämisen varaa on, ja paljon!

1. Pese matot lumessa ja vältä turha vedenkäyttö!

Matto puhdistuu lumikäsittelyssä helposti. Hyvä on kuitenkin muistaa, että mattojen lumipesuun tarvitaan kevyttä pakkaslunta, suojalumi ei sovi tähän operaatioon. Miten: Vie matto ulos pakkaseen ja jätä se siihen ainakin 30 minuutiksi. Levitä matto lumelle pintapuoli alaspäin ja tamppaa niin, että pöly ja roskat irtoavat. Lopuksi harjaa matto.

2. Tuuleta vaatteita pesemisen sijaan

Vaatteet eivät aina vaadi pesua, eteenkin jos niissä ei ole tahroja. Eteenkin villa ja silkki raikastuvat tuulettamalla – ja pakkasella tuuletus myös tappaa bakteerit. Myös vuodevaatteet puhdistuvat pakkaskäsittelyllä.

3. Tahranpoisto > konepesu

Vettä voi säästää poistamalla tahrat käsin. Tekstiilit eivät aina vaadi konepesua. Esimerkiksi Martat ovat koonneet kotisivuilleen tahranpoistovinkkejä, jotka tehoavat erilaisiin tekstiileihin: https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/tahranpoisto/tekstiilit/

4. Pese vain täysiä koneellisia vaatteita ja tiskejä

Koneet kuluttavat yhtä paljon vettä täytenä tai vajaana.

5. Valitse mahdollisimman alhainen pesulämpötila

Vaatteisiin on usein merkitty korkein sallittu pesulämpötila, mutta usein puhdasta saa alhaisemmallakin lämpötilalla. Valitse pesulämpötilaksi mielellään 30 °C tai 40 °C.