Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Vesi on tyrehtyvä luonnonvara, jota käytetään jatkuvasti yli rajojen. Isoin vedenkulutukseen liittyvä ongelma Suomessa on piiloveden kulutus. Kulutamme huomattavan määrän vettä Suomen ulkopuolella alueilla, joissa vedestä on todellista pulaa. Tämä tapahtuu ostamalla ruokaa ja tavaroita. Vaateteollisuus käyttää tuotantoprosesseissaan valtavia määriä vettä ja erilaisia kemikaaleja. Tämä on tärkeää pitää mielessä kun tekee ostopäätöksen. 

 

1. Yritä olla ostamatta mitään – ja jos ostat, niin osta harkiten ja tarpeeseen

 

2. Vuokraa tai osta vaatteet kirpputorilta

Esimerkiksi puuvillapaidan valmistus kuluttaa 2700 litraa vettä, vuokraamalla tai ostamalla vaatteet kirpputorilta vähennetään vaatteiden kysyntää ja näin voidaan myös ja ottaa pitkäjänteinen kestävyys huomioon.

 

3. Suosi kankaita ja vaatteita, jotka ovat valmistettu luomupuuvillasta, bambusta ja hampusta

Pohjavesivarastot vähenee ja veden puute aiheuttaa konflikteja maiden sisällä ja välillä. Luomupuuvilla, bambu ja hamppu eivät kaipaa kastelua ja torjunta-aineita yhtä paljon kun esimerkiksi normaali puuvilla. Suosimalla näitä ympäristö kuormittuu vähemmän jo viljelyvaiheessa.

 

4. Osta vaatteita suomalaisilta pienyrityksiltä

Kotimaisten pienyritysten vaatteet ovat yleensä valmistettu joko kotimaassa tai Euroopassa, ja tuotantoprosessit ovat yleensä läpinäkyviä ja vaatteet kestävämpiä. Ostamalla paikallisesti tuotantoprossessit ovat yleensä vedensäästävämpiä ja ympäristöystävällisimpiä.

 

5. Suosi vaatteiden lainausta ja kierrätystä

Greanpeacin mukaan, joka vuosi maailmassa valmistetaan yli 80 miljardia vaatetta. Se vastaa noin 11 vaatetta jokaista maapallon asukasta kohden. Vaihtamalla vaatteita kavereiden kesken tai myymällä vaatteita kirpputoreilla voidaan välttää turhaa ekologista kuormitusta.