Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Runsas kolmannes kaikista kuluttajan aiheuttamista ympäristövaikutuksista tulee ruoan kautta ja 70% maapallon vedestä kuluu maataloudessa kasteluun. Kulutuksemme ympäristövaikutuksista ruoalla on siis aivan keskeinen osa. 

 

1. Syö kasvispainotteisesti

Puhtaan ja makean veden pula on paheneva maailmanlaajuinen ongelma. Ruuantuotannossa hyödynnetään merkittävä osa maailman rajallisista makean veden varoista. Liha- ja maidontuotanto käyttää tästä vesimäärästä 25-30%. Kasviruokavaliota noudattava henkilö kuluttaa päivässä keskimäärin 23% vähemmän vettä sekasyöjään verrattuna.

 

2. Vältä ruokahävikkiä

Vesijalanjäljestä suurin osa koostuu niin sanotusta piilovedestä. Esimerkiksi riisikilon tuotantoon kuluu 2500 litraa vettä. Kahvilitraan 11000 litraa ja naudanlihaan 15 400 litraa kiloa kohti. Keskeinen ympäristörasite on ruuan hävikki. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa, mutta huomattavasti eniten kotitalouksissa. Suomessa tuhlataan keskimäärin noin 400 miljoonaa kiloa syöntikelpoista ruokaa vuodessa – tämä vastaa 100 000 auton ilmastovaikutuksia. On siis hyvä pitää mielessä ruokahävikin välttäminen, esimerkiksi suunnittelemalla mitä lähipäivinä aikoo syödä, tekemällä kauppalista, säilyttämällä ruoka oikein, ja ostamalla vain sen verran mitä tarvitsee.

 

3. Suosi Luomutuotteita

Maatalous kuluttaa maailman veden tarpeesta noin 70%. Luomutilat ovat osoittautuneet tehokkaammiksi vedenkäyttäjäksi kuin tavanomaiset tilat, ja suuremmat luomutilat tehokkaammiksi kuin pienet. Tämä johtuu muun muassa maaperän multavuuden lisääntymisestä ja sen positiivisista seurauksista.

 

4. Suosi kotimaista ruokaa

Maatalous kuluttaa maailmalla makean veden tarpeesta noin 70 %. YK:n mukaan noin 80% maailman vedenlähteistä ovat ylikuormitettuja. Paikallisesti meillä ei vielä ole vedestä pulaa, mutta vesijalanjäljestämme noin 40 prosenttia jää Suomen rajojen ulkopuolelle. Valintamme vaikuttavat siis laajasti ympäri maailmaa.

 

5. Vähennä kahvin juontia

Suomalaiset juovat runsaasti kahvia. Joka vuosi tarvitsemme yli 90 000 hehtaaria ulkomaista peltoalaa Suomeen tuotavan kahvin tuotantoon. Reilun desin kokoiseen kahvikupillisen tuottamiseen kuluu noin 140 litraa vettä.