Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Vettä säästämällä on helppo säästää myös luontoa. Energiaa tarvitaan lämpimän veden tuottamiseen, veden puhdistukseen, pumppaukseen ja jäteveden käsittelyyn. Tästä syntyy päästöjä – siksi kuluttajan tulee kiinnittää huomiota veden järkevään käyttöön.

 

1. Hyödynnä sadevesi

Sadeveden avulla vedenkulutuksen vähentäminen on helppoa, ja samalla voi myös säästää vesilaskussa. Sadevettä voi hyödyntää moneen asiaan; esimerkiksi peseytymisessä, vessan huuhteluvetenä, pyykinpesussa, autonpesussa tai puutarhan kastelussa. Kasvien ja ympäristön kannalta sadevesi on myös parempaa ja edullisempaa kasteluvettä kuin käsitelty vesijohtovesi.

 

2. Säilytä juomavesi jääkaapissa

Jos tuntuu siltä, että joudut juoksuttamaan vettä hanasta pitkän aikaan ennen kuin siitä tulee viileä vettä kannattaa laskea vettä puhtaaseen pulloon ja säilyttää se jääkaapissa. Raikasta vettä ilman ylimääräisiä kustannuksia!

 

3. Hyödynnä keitinvesi kasvien ja kukkien kasteluun

Pidä kastelukannua keittiössä ja kaada siihen käyttämättä jäänyt vesi esimerkiksi vedenkeittimestä, perunoiden tai kanamunien keitinvesi, ja koiralta juomatta jäänyt vesi. Näin säästät helposti vettä ja sitä on aina kukkien ja kasvien kasteluun!

 

4. Ota lämpiävä vesi talteen

Suihkusta tulee harvoin lämmintä vettä heti. Odottaessa lämpiävän veden voi kerätä ämpäreihin ja käyttää esimerkiksi saunomiseen, vessan huuhteluun, kasvien kastelemiseen tai auton pesemiseen.

 

5. Kiinnitä huomiota asunnon tekniikkaan ja varmista, että vesikalusteet eivät vuoda

Remontin yhteydessä kannattaa harkita vanhojen vesikalusteiden vaihtoa, sillä ne kuluttavat jopa puolet enemmän vettä kuin uudet vesikalusteet. Kannattaa olla myös tarkkana vuodoista WC-istuimessa. Pienikin vuoto WC-istuimessa voi johtaa yli 1 000 euron lisämaksuun vuoden vesilaskussa. Huoneistokohtainen vesimittari auttaa seuraamaan omaa vedenkulutusta ja helpottamaan kulutuksen vähentämistä. Se paikantaa myös pienet vuodot, kuten vaikkapa ylimääräisen vedenkulutuksen WC-järjestelmässä.

 

 

Vinkki! SYKEn vesijalanjälkilaskuri havainnollistaa kuluttajan vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa vähentämään kulutusta.