Myynti / Sales: +358 40 564 1756 / sales@leaklook.io - Asiakaspalvelu / Customer service: +358 44 970 1284 help@leaklook.io

Yhteensä Suomessa kuluu vuositasolla noin 300 miljardia litraa vettä. Suomalainen yksin kuluttaa vuodessa keskimäärin lähes 57 000 litraa vettä. Veden säästäminen on elintärkeää ihmiselämän ja muiden elämänmuotojen suojelemiseksi maapallolla. Suomessa olemme kaikesta huolimatta tottuneet reiluihin puhtaan ja juomakelpoisen veden varoihin, mutta vesi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä sen tuottaminen ja lämmittäminen kuluttavat paljon energiaa. Asuminen ja siihen liittyvä energian käyttö muodostaa kotitalouksien hiilijalanjäljestä noin kolmasosan, siksi asumisen ympäristövaikutusten vähentämisessä on järkevää keskittyä energian, eli muun muassa, veden, säästöön. Veden säästäminen ei onneksi vaadi merkittäviä muutoksia ja panostuksia, sillä voit helposti muuttaa kulutustasi vain pitämällä silmällä tapojasi ja tekemällä pieniä arkisia muutoksia.

 

1. Suosi suihkua ennen kylpyä

Suihkussa kuluu noin 10-20 litraa vettä minuutissa ja kylpyammeeseen mahtuu noin 150 litraa vettä. Yksi kylpykerta riittää siis keskimäärin jopa kolmeen suihkuun.

 

2. Vaihda suihkupää

Helppo tapa säästää vettä ja energiaa on vaihtaa vettä säästävään suihkupäähän. Älykkään ekoratkaisun asentaminen voi vähentää kulutusta kymmeniä prosentteja.

 

3. Vältä pitkiä suihkuja ja sammuta vesi suihkussa saippuoinnin ajaksi

Suurin kotitalouksien vesivaras on suihku joka kuluttaa paljon vettä, mutta myös lämmitysenergiaa. Jo minuutti suihkussa kuluttaa keskimäärin 15 litraa vettä, josta 60 prosenttia on yleensä lämmintä. Laskemalla veden lämpötilaa, vähentämällä suihkussa oleskelun aikaa, ja sammuttamalla vesi saippuoinnin ajaksi, voi siis helposti auttaa vedenkäytön ympäristövaikutusten vähentämisessä.

 

4. Sammuta hana hammaspesun ajaksi

”Vesihanan avaaminen vain siksi ajaksi, kun vettä tarvitsee.” Käytätkö sinä jo hammasmukia?

 

5. Käy suihkussa japanilaisittain

Kuten olemme todenneet, suihkussa käymiseen kuluu suuria määriä vettä. Vedenkulutusta on kuitenkin mahdollista vähentää jopa viidesosaan normaalista, kun käy suihkussa japanilaisittain. Istu siis jakkaralle saippuan, kauhan ja suihkusienen kanssa, täytä ämpäri vedellä, ja vietä rauhallinen ja nostalginen suihkuhetki valelemalla vettä kauhalla päällesi. Lisäksi istuminen suihkun aikana on turvallisempaa ja myös todella rentouttavaa – sillä kun vettä ei valu suihkussa voi rauhassa istua niin pitkään kuin haluaa.